Европейският парламент вече сложи край на роуминг таксите чрез закон, но фактическото им отпадане ще се случи през следващата година. Сега те бяха намалени драстично.

От днес (30 април) таксите на територията на Европейския съюз за роуминг могат да бъдат не по-високи от 0,05 евро на минута за изходящи гласови повиквания, 0,02 евро за SMS, и 0,05 евро на мегабайт за използването на данни (без ДДС). Според Европейската комисия това е намаление с около 25 на сто при преноса на глас и данни и 33 на сто за SMS-ите.

Новите тавани на цените ще останат в сила до юни следващата година, когато роуминг таксите ще бъдат премахнати напълно. По-специално на 15 юни 2017 г. След тази дата ще бъде незаконно телекомите в Европа да таксуват клиентите си с роуминг такси. Цените ще трябва да са еднакви с тези на местния пазар. Европейският комисар Гюнтер Йотингер заяви, че "таксите за роуминг скоро ще бъдат стари спомени".

 "Роуминг таксите в момента учат потребителите да изключват мобилния си телефон, когато са в чужбина", казват от европейската комисия в свое изявление. "Ако те не се страхуват за начисляване на големи сметки, ще използват своите устройства по-редовно, когато пътуват - това означава повече възможности за онлайн бизнес и стартиращите компании ще могат да предоставят услуги на потребителите, които пътуват в ЕС."

 

Прочетете и това: Падането на роуминг таксите и мрежовата неутралност - проблеми и предизвикателства