Широкообхватните нови регулации на Европейския съюз, насочени към Apple и други големи технологични компании, ще влязат в сила в началото на 2023 г. според комисаря по антитръстовите въпроси на ЕС Маргрете Вестагер.

Законът за цифровите пазари на ЕС (DMA) може да принуди Apple да направи големи промени в App Store, Messages, FaceTime, браузъри на трети страни и Siri в Европа. Например гигантът може да бъде принуден да позволи на потребителите да инсталират магазини за приложения на трети страни и странично да зареждат приложения, да даде на разработчиците възможността да си взаимодействат тясно със собствените услуги на Apple и да популяризират своите оферти извън ‌App Store‌ и да използват системи за плащане на трети страни и да достъпват данни, събрани от Apple.

Едно от най-новите допълнения към DMA е изискването да се направят услугите за съобщения, гласови повиквания и видеообаждания оперативно съвместими. Правилата за оперативна съвместимост теоретично означават, че приложения като WhatsApp или Messenger на Meta могат да поискат да взаимодействат с платформата iMessage на Apple и Apple ще бъде принудена да се съобрази.

В реч на конференцията на Международната мрежа за конкуренция в Берлин Вестагер каза, че DMA „ще влезе в сила следващата пролет и се подготвяме за прилагане веднага щом пристигнат първите известия“. Първоначално DMA трябваше да влезе в сила през октомври 2022 г., което предполага, че е имало леко забавяне в подготовката за новото законодателство. Вестагер също така спомена, че първите мерки могат да последват скоро след влизането в сила на регламента, и обсъди текущата подготовка на ЕС.

Законодателите на ЕС временно одобриха DMA през март. Европейският парламент и Европейският съвет трябва да дадат окончателно одобрение на законодателството, преди то да влезе в сила. Големите технологични компании, които отговарят на критериите да бъдат определени за „пазители“ на своите екосистеми, трябва да декларират статута си пред Европейската комисия в рамките на три месеца след влизането в сила на регламента, като има допълнителен период от два месеца, в който ЕС да потвърди дефиницията на „пазител“, което означава, че може да мине още известно време, преди компаниите да се сблъскат с конкретни мерки за прилагане.

Почти сигурно е, че Apple ще бъде класифицирана като „пазител на екосистема“ поради размера на годишния си оборот в ЕС, собствеността и работата на платформи с голям брой активни потребители и „утвърдената и трайна позиция“ поради това, как дълго време гигантът отговаря на тези критерии, и следователно ще бъде предмет на правилата, определени в DMA.

Отвъд Европейския съюз екосистемата на Apple все по-често става обект на интензивен контрол от правителства по целия свят, включително в Съединените щати, Обединеното кралство, Япония, Южна Корея и други, с ясен стремеж от глобалните регулатори да проучат изискванията около страничното зареждане на приложения и оперативна съвместимост. Вестагер предположи, че вече се осъществява значително ниво на сътрудничество като част от подготовката за DMA, и призова националните органи по конкуренция по света да си сътрудничат тясно.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеКои са функциите за iOS и Android, които се грижат за вашето здраве?