В последните години устройствата, проследяващи нашето здравословно състояние, стават все по-популярни. Съвременните часовници, телефони и съответните приложения ни предлагат информация за разстоянието, което сме изминали, пулса, напомнят ни да се движим или да приемаме повече течности. Представянето на всяка нова генерация задължително означава въвеждането на нови функционалности, а и те често попадат в новинарските заглавия поради друга причина. Не са рядкост случаите, в които различни потребители са успели да потърсят медицинска помощ в критични ситуации именно благодарение на умния си часовник или телефон. Оцелели от земетресения и други природни бедствия твърдят, че именно сигналът, излъчван от устройствата им, е помогнал на спасителните служби да ги открият. Има само една подробност: да знаете как да конфигурирате тези функционалности.

Така например AppleWatch може да повика помощ, ако идентифицира падане. Настройката е изключена по подразбиране, но за да я включите, влезте в приложението Apple Watch на iOS и изберете Emergency SOS. Разбира се, не са малко случаите на грешки, ето защо можете да изберете дали този режим да бъде активен през цялото време или само по време на тренировка.

Наскоро и Samsung добави и функция за откриване на падане към своята гама от носими устройства Galaxy Watch. Ако имате Galaxy Watch 4, Watch 3 или Watch Active 2, можете да активирате сходната функция Hard Fall Detection. Конфигурацията става по подобен начин: в приложението Samsung Wearable на телефона, синхронизиран с вашия Galaxy Watch, изберете SOS, след което включете Detect falls. След това изберете контакти, които да получат SOS съобщение в случай на потенциално падане.

Не се притеснявайте, че може да изпратите фалшива тревога – както при Apple, така и при Samsung устройствата първо се опитват да накарат потребителя, който ги носи, да реагира. Само ако се провалят с тази своя задача, системата изпраща съответния SOS SMS.

Смята се, че Apple разработват подобни функции и за своите смартфони, докато някои телефони с Android – като Pixel 3, 4 и по-нови версии на Google – вече я имат като опция за активиране веднага.

Интересно е, че приложението Health на Apple всъщност предлага много повече информация за потребителите. Допреди няколко години там можехме да открием единствено броя на крачките и мнозина не се интересуваха от тази статистика, защото все пак не носят своя телефон абсолютно навсякъде със себе си. Но ако телефонът ви е ъпгрейтнат до сравнително нова версия на iOS, то отваряйки приложението и избирайки Show All Health Data, ще откриете съвсем нови категории като Double Support Time, Step Length, Walking Speed и Walking Asymmetry. Всяка от тези категории данни може да ви предупреди за промени в баланса на походката или да ви насочи към други признаци на нестабилност, които могат да доведат до падане. Ако откриете някои поводи за притеснение, може да се възползвате от опцията да получавате нотификации в критичните моменти. Просто настройте Walking Steadiness Notifications от началната страница на приложението и ще започнете да получавате отчети за стабилността си при ходене.

Не на последно място – не забравяйте да настроите своето Medical ID. Ако попаднете в критична ситуация, докато пътувате, тази информация може да е от изключителна важност. iOS има вградена поддръжка на множество данни, включително медицински състояния, алергии, настоящи лекарства, кръвна група и контакти за спешни случаи, всички са включени в медицинския идентификационен лист, съхраняван сигурно на вашия iPhone. А от менюто Edit можете да изберете да се показва на заключения екран на вашия телефон, така че да бъде видяна в случай на спешност или дори директно споделена при спешно повикване от вашето устройство (ако се намирате на територията на САЩ).

За телефони с Android добавянето на медицинска информация към устройствата варира в зависимост от производителя на телефона и инсталираната версия на Android. За Android 11 и по-стари версии изберете Settings -> Users & Accounts -> Emergency Information и въведете съответните данни. Можете също да добавите контакт за спешни случаи заедно с личната информация. За да получите достъп до тази информация от заключения екран, плъзнете нагоре по дисплея и изберете Emergency -> Emergency Information.

Ако използвате устройство с Android 12 или по-нова версия, трябва от Settings да изберете About Phone и след това Emergency Information.

Снимки: Unsplash/Samsung/Apple

Виж още: Иск срещу Fitbit твърди, че повечето часовници и тракери на марката са опасни