През последната година разработчикът Коста Елфтериу разкри няколко приложения в App Store, които съществуват само за измама на потребителите. Докато Apple твърди, че App Store има „приложенията, които обичате“ на място, „на което можете да се доверите“, разработчикът показва отново и отново, че това не е вярно.

Едва вчера Apple публикува доклад, в който отбелязва, че разработчиците са направили транзакции за над 260 милиарда долара в дигитални стоки и услуги от 2008 г. насам, с над 60 милиарда долара само миналата година. Въпреки че App Store всъщност е най-доброто и единствено място, където можете да намерите каквото и да е приложение, то не е защитено от измама – без значение на какво компанията иска да вярвате.

В пост в Twitter Коста за пореден път показва как Apple лесно се заблуждава от схематични разработчици. Той започва ударно: „Как да спечелим 13 000 000 долара в App Store“.

Коста насочва вниманието към приложение, наречено AmpME – Speaker & Music Sync. То обещава да подобри звука на вашата музика, като го „синхронизира с всички телефони на вашите приятели, Bluetooth високоговорители, настолни компютри и лаптопи БЕЗПЛАТНО“. Под него има над 54 000 рецензии с оценка от 4.3 звезди, която би накарала всяко приложение на Apple да ревнува, като в същото време се класира на престижното 18-о място в секцията Музика.

Проблемът започва с факта, че това приложение таксува 10 долара седмично в автоматично подновяващ се абонамент, за който Коста казва, че е „лесно да се регистрирате, но много по-трудно да го анулирате“. Не само това, но приложението явно си купува много фалшиви отзиви, тъй като един потребител отбелязва, че има високи пикове на изключително положителни отзиви с дълги периоди с почти никаква обратна връзка или само отрицателна.

Според разработчика това приложение е достъпно в App Store от 2018 г. След цялото това време за купуване на фалшиви отзиви съвсем естествено е, че в крайна сметка приложението ще заглуши истинските, като повечето от тях са оплаквания за приложението.

Случката показва, че макар App Store да е основният и като цяло най-сигурният дигитален пазар за вашето iOS устройство, Apple също не е имунизиран срещу измами и трябва да полага повече усилия за тяхното изкореняване.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеApple може да анонсира iPhone SE с 5G още тази пролет

 

Тагове: