Според нов съдебен иск Apple са сключили с Google споразумение, което гарантира, че компанията от Купертино ще се въздържа от разработването на своя собствена интернет търсачка, стига Google да ѝ плаща да остане опцията по подразбиране в Safari. 

Искът е заведен по-рано тази седмица в съда в Калифорния и твърди, че въпросното споразумение за неконкуренция в бизнеса с търсене в интернет нарушава антитръстовите закони на САЩ. 

По-конкретно жалбата обвинява главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук и главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай за участие в „редовни тайни срещи“, на които Google се съгласява да сподели печалбите си с Apple, ако получи преференциално третиране на устройства като iPhone и iPad.

В колективния иск се твърди също, че Google заплаща на Apple милиарди долари въз основа на споразумениетo, в което са включени и планове за активно потискане на по-малките конкуренти и дори придобиване на по-значимите от тях. 

Поредното обвинение е, че по този начин рекламните ставки са по-високи от тези, които биха били в една конкурентна система. Ищците желаят това споразумение да бъде обявено за незаконно, след което да се прекрати и да бъдат наложени съответните глоби. Всъщност нещата отиват дори по-далеч: жалбата призовава за „разпадането на Google на отделни и независими компании и разпадането на Apple на отделни и независими компании в съответствие с прецедента на разпадането на Standard Oil company на Exxon, Mobile, Conoco, Amoco, Sohio, Chevron и други“.

Не е тайна, че Apple и Google имат значителни финансови взаимоотношения, но нито една от двете компании не е споделяла какви са те. 

През 2020 г. The New York Times съобщи, че Apple получава приблизително 8-12 милиарда долара годишно в замяна на това да направи Google търсачка по подразбиране на своите устройства. Според един анализатор, поддържане на това статукво може да е достигнало през 2021 г. 15 милиарда долара.

Смята се, че тази сума може да представлява до една пета от годишните печалби на Apple. Но също така въпросното споразумение беше обект на проверка в миналото, по-специално от Министерството на правосъдието на САЩ, което твърдеше, че сделката е представителна за незаконни тактики, използвани за защита на монопола на Google и задушаване на конкуренцията.

Регулаторът за конкуренция и пазари на Обединеното кралство също нарече споразумението „значителна бариера за навлизане и разширяване“ за конкурентите на пазара на търсачките и през 2020 г. поиска на правоприлагащите органи да бъдат предоставени редица опции за разрешаване на сделката между Apple и Google, за да осигури по-равнопоставени условия за други търсачки.

Apple и Google вероятно ще твърдят, че докато плащанията наистина са за Google да остане опция за търсене по подразбиране, потребителите могат да избират други търсачки в Safari, включително Bing на Microsoft, Yahoo на Verizon и независими търсачки DuckDuckGo и Ecosia.

Apple също така вероятно ще посочи, че вече е в бизнеса с търсачки и поддържа активен уеб робот, наречен Applebot. Роботът работи главно във фонов режим, за да подобри резултатите от търсенето в ‌Siri‌ и Spotlight, въпреки че доклади от миналата година тълкуват повишената активност на Applebot като „засилване на усилията“ на Apple за разработване на собствена технология за търсене, ако споразумението ѝ с Google стане несъвместимо с антитръстовите закони.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Бизнесът с услуги на Apple вече възлиза на 1.5 трилиона долара