Смартфоните Pixel на Google отбелязаха огромен скок през последната година. Първо серията Pixel 6 имаше критичен и търговски успех: нещо, от което компанията отчаяно се нуждаеше след относителните комерсиални провали на Pixel 5 и Pixel 4. След това серията Pixel 7 получи още по-критично признание и от това, което знаем - продължение на успеха на продажбите на линията Pixel 6.

Въпросът сега е какво можем да очакваме от Google през 2023 г. и след това? Благодарение на анонимен, но надежден източник сайтът Android Authority може ексклузивно да разкрие големите промени, които Google ще предприеме със серията Pixel през 2023, 2024 и 2025 г.

Въпреки че тази информация е проверена внимателно, моля, имайте предвид, че тази пътна карта не е фиксирана. Източникът казва, че някои аспекти на плана са определени, но други са неясни.

Серията Google Pixel през 2023 г.

Следващата година ще видим някои леки промени в гамата на Pixel. Този източник потвърди, че два телефона Pixel – с кодови имена lynx и felix – ще бъдат пуснати около I/O на Google през април или май. Тези два телефона вече изтекоха, като lynx се отнася за Pixel 7a, а felix за Pixel Fold (който също е наричан Pixel Notepad, въпреки че Pixel Fold вероятно ще бъде търговско име).

Същият източник потвърди, че Google ще запази същата цена за Pixel 7a, което би означавало цена на дребно в САЩ от 449 долара, за да съответства на Pixel 6a. Предишни изтичания казаха, че 7a ще включва няколко надстройки спрямо своя предшественик, включително безжично зареждане и 90 Hz честота на опресняване. Новият източник обаче не потвърди тези функции.

Междувременно сгъваемият телефон ще дебютира на изтеклата преди това цена от 1799 долара, поставяйки го в пряка конкуренция със серията Galaxy Z Fold на Samsung.

По-късно през 2023 г. Google ще пусне два нови телефона в основната си серия: Pixel 8 и Pixel 8 Pro. Цитираният източник потвърди, че няма да има твърде много значителни промени за тези телефони в сравнение със серията Pixel 7. Въпреки това една забележителна промяна е свиването на Pixel 8 (с кодово име shiba), което означава, че той ще има по-малък дисплей и като цяло по-малък форм фактор. Въпреки това huskey – известен още като Pixel 8 Pro – ще има същия дисплей и общи размери като Pixel 7 Pro.

И накрая кодовото име на процесора, дебютиращ със серията Pixel 8, е zuma. Google почти сигурно ще го пусне на пазара като Tensor G3.

Серията Pixel през 2024 г.: повече Pro, по-малко A?

Освен пускането на Pixel Fold и по-ранното пускане на Pixel 7a 2023 г. не изглежда много по-различно от тази година. През 2024 г. обаче ще видим някои значителни промени в пътната карта на Pixel на Google.

Google Pixel 8a

Първо, има план за Pixel 8a, който е с кодово име akita. Планът обаче може да бъде отменен въз основа на продажбите на Pixel 7a. Въпросният източник казва, че Google обмисля да се оттегли от годишните пускания на телефони от серия А и вместо това да премине към пускане на две години. Това ще приведе серията A в по-голямо съответствие със серията iPhone SE на Apple, която се пуска на всеки няколко години и остава активна на рафтовете на магазините през цялото това време.

Разбира се, ако компанията се откаже от годишните премиери, смятаме, че името на телефона може (и трябва) да се промени. Източникът обаче не спомена промяна на името и използва само кодови имена.

Ако Pixel 8a – или както и да се нарича – се появи на пазара, ще получи увеличение на цената до 499 долара. Съдбата на този телефон обаче остава изцяло зависима от представянето на Pixel 7a на пазара.

Серия Pixel 9

През есента на 2024 г. Google ще пусне серията Pixel 9. Тази серия обаче за първи път ще има три устройства според източника.

Първият ще бъде стандартният Google Pixel 9, който вероятно ще бъде със същия размер и общ формат като Pixel 8 (който, не забравяйте, е малко по-малък от Pixel 7). Ще има и очаквания Pixel 9 Pro – с кодово име komodo – с размер на екрана около 6.7 инча. След това ще има втори модел на Pro ниво, който е с кодовото име cayman. Този телефон ще има всички характеристики на ниво Pro на 6.7-инчовия модел, но ще го събере в 6.3-инчов дизайн.

И накрая има план за последващ сгъваем модел през 2024 г. В момента обаче не се знае много за това. Вероятно Google чака да види отговора на потребителите на първия си сгъваем телефон, известен още като felix, преди да стане твърде конкретен относно последващите планове.


Снимка: Unsplash

Виж още: Кой промени социалните мрежи?