Мнозина мислят iPhone за "американски", но неговите компоненти всъщност идват от цял свят, пише Technology Review.

Масачузетският технологичен институт се е заел да изчисли колко щеше всъщност да струва популярният смартфон, ако действително бе произведен на американска земя.

В момента сглобяването на компонентите на един iPhone струва между 4 и 10 долара. Ако тази дейност бъде преместена в САЩ, разходът ще скочи в диапазона на 30 - 40 долара, което съответно ще доведе до увеличение с поне 5 процента на крайната цена за всеки, който иска да си купи новия iPhone 6S Plus.

"Това се дължи както на по-високите надници в Съединените щати, така и на допълнителните разходи по транспорта и логистиката, свързани с докарването на частите в Америка", коментира МИТ.

Разбира се, Apple може да реши да пренесе и производството на компонентите у дома. В момента компанията има точно 766 доставчика на части, които са пръснати по цял свят. В този хипотетичен сценарий iPhone вече ще струва със 100 долара повече.

"Нито един технологичен продукт не може да извърви целия път от мината до поточната линия на територията на една държава", заключава докладът.

Виж още: Анализатори: Samsung ще продаде 25 млн. бройки от Galaxy S7 и S7 Edge

Тагове: