Оказва се, че преди години Apple е можел да пусне популярното приложение iMessage за Android, но умишлено не го е направил. Информацията бе разкрита по време на делото между Epic и Apple и от нея личи, че приложението е било съзнателно заключено от Apple, въпреки че още от 2013 г. е била възможна междуплатформена съвместимост с Android.

От съдебните документи обаче личи, че шефовете на Apple са се противопоставили на портването на iMessage за Android заради конкуренцията. По думите на самия вицепрезидент на Apple Еди Кю междуплатформената съвместимост е била постижима и потребителите на iOS и Android с лекота е можело да разменят съобщения. Старши вицепрезидентът по софтуера на Apple Крейг Федериги обаче е бил на друго мнение.

„iMessage на Android просто би накарало родителите с iPhone да купуват на децата си Android телефони“, е казал той. Съгласно разговор между шефове в Apple през 2016 г. iMessage e основната причина потребителите да не искат да напуснат екосистемата на Apple. Портването на Android ще нарани компанията повече, отколкото ще помогне.

Всичко това потвърждава нещо, което повечето от нас знаят – Apple предпочита да пази своята екосистема заключена, за да задържи там потребителите. Такова поведение не е незаконно и тези разкрития няма непременно да навредят на Apple. Те просто са още един начин за Epic да подкрепи тезата си, че Apple използва затворената екосистема, за да поддържа пазарния си монопол.

Снимка: Android Authority

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)

Тагове: