Доналд Тръмп е баннат от Twitter и Facebook, след като написа в Twitter коментар за своите поддръжници, нападнали Капитолия в САЩ. 

В съобщение в социалната мрежа към протестиращите той каза „Обичам ви“, преди да им каже да се приберат у дома. Той също така повтори твърденията си за изборна измама.

Twitter заяви, че изисква премахването на три поста за „тежки нарушения на нашата политика за гражданска почтеност“. Компанията отбеляза, че акаунтът на президента ще остане заключен завинаги, ако туитовете не бъдат премахнати. Според служители на компанията „бъдещите нарушения на правилата на Twitter... ще доведат до постоянно спиране на акаунта @realDonaldTrump“.

Сега в акаунта на Тръмп се посочва, че три от неговите туитове „вече не са достъпни, защото [те] са нарушили“ правилата на социалната мрежа. Платформата използва това конкретно известие само в случаите, когато притежателите на акаунти сами са изтрили публикацията.

Въпреки че Twitter отказа да коментира въпроса, това показва, че Тръмп или някой от неговите сътрудници може да са предприели необходимите действия за възстановяване на акаунта след приключване на 12-часовата забрана.

Дан Скавино, отговорник на Белия дом за социалните медии, използва собствения си акаунт, за да публикува изявление от името на президента.

„Въпреки че съм напълно несъгласен с резултата от изборите, ще има спокоен преход на 20 януари“, цитира той Тръмп.

„Винаги съм казвал, че ще продължим борбата си, за да гарантираме, че се отчитат само законни гласове. Макар че това представлява краят на най-големия първи мандат в историята на президента, това е само началото на нашата борба да направим Америка отново велика!“

Facebook и Instagram забраниха на Тръмп да публикува за 24 часа. YouTube също премахна видеоклипа с неговото изявление. Snapchat също спря Тръмп да създава нови публикации, но не каза дали и кога ще свали забраната.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Amazon желае отпечатък от вашата длан. Бягайте далеч