Миналата есен видяхме инженера Кен Пилонел да замени Lightning конектора на iPhone X с работещ USB-C порт и в крайна сметка го продаде за почти шестцифрена сума. Вдъхновен от него, ентусиастът Герно Йобстл успешно създаде втория USB-C iPhone, този път с хидроизолация, и го обяви за продажба. Интересът към втория в света iPhone с USB-C обаче е далеч, далеч по-малко от първия.

Ето какво се случи.

Йобстл направи това, което той нарича „първия в света водоустойчив USB-C iPhone“. Той беше вдъхновен от оригиналния iPhone X на Пилонел, модифициран с USB-C, и промени дизайна с нов пласт от въглеродни влакна за USB-C порта, заедно с хидроизолацията му.

Резултатът беше работещ iPhone X с USB-C порт. Йобстл показа творението във видео в YouTube и също така сподели, че с продажбата на устройството той иска да финансира подобни проекти в бъдеще.

С първия USB-C iPhone, продаден за 86 000 долара миналата есен, изглежда, че имаше реален шанс тази втора версия да привлече висока цена. Но изглежда, че интересът, който предизвика почти шестцифрена продажба, идва от новостта, че е първият по рода си повече от всичко друго – вероятно е закупен от колекционер, а не от някой, който наистина иска да използва устройството редовно.

Този втори USB-C iPhone беше продаден за началната му цена в eBay от само 3000 долара, като първият и единствен участник спечели търга. Въпреки че беше представен като още един „първи в света“, тъй като е водоустойчив, колекционерският пазар не възприе тази идея. Също така е възможно този втори USB-C iPhone да не получи рекламата и видимостта на първия.

По отношение на функционалността продажната оферта потвърди няколко ограничения на USB-C iPhone като липса на бързо зареждане, еднопосочна вместо двупосочна поддръжка и никаква гаранция, предвид че е прототип.

Що се отнася до бъдещите планове на Apple за iPhone, няма индикации, че ще видим, че компанията ще премине към USB-C. По-скоро преминаването вероятно ще бъде от Lightning към дизайн без портове.

Снимка: Gernot Jöbstl

Виж още:Apple е най-ценната марка за 2022 г.; Amazon, Google и Microsoft са в Топ 10

 

Тагове: