Още пред ноември миналата година щатската корпорация HP, анонсира плановете си за придобиване на 3Com – един от най-големите производители на телекомуникационно оборудване в света. По предварителни данни общата стойност на сделката би трябвало да е около $2.7 млрд. Тъй като едно подобно поглъщане неминуемо ще повлияе върху конкуренцията в определени сегменти от пазара, то трябва да бъде предварително одобрено от редица анти-монополни органи в регионите където компаниите реализират продукцията си.

Миналият петък (12.02), Еврокомисията обяви, че не е намерила пречки за осъществяване на евентуална сделка между HP и 3Com. По мнението на европейските анти-монополисти, обединението на двете корпорации няма да окаже съществено влияние върху сегмента от пазара занимаващ се с разработка и предлагане на телекомуникационно оборудване. Това на практика дава зелена светлина за операцията, която трябва да бъде финализирана до края на лято 2010г.

В същото време все още не е известно становището на китайското Министерство на търговията – един регион където 3Com традиционно имат силни позиции. Нищо чудно властите в Китай да решат да сложат прът в колелата на американската корпорация. Припомняме, че  през 2008г. те не одобриха подобна съвместна сделка между китайската Huawei Technologies и 3Com, мотивирайки се със съображения относно националната сигурност на страната).

Тагове: