През 2016 г. Европейският съюз инвестира 1 милиард евро в квантовите компютри. Сега, година и половина по-късно, е време за актуализация на това, което се случва благодарение на пътна карта от 150 страници, която беше представена от ЕС. Тя също така очертава какво ще се случва с проекта в следващото десетилетие.

Има четири различни области на квантовите компютри, които се проучват: комуникации, симулация, изчисляване и наблюдение и метрология. Квантовата комуникация ще позволи на хората да изпращат поверителни данни на разстояния, без риск от хакване или проследяване. Въпросът е, че тези системи са скъпи и тежки. Освен това те работят само на разстояние от около 100 километра. Разработването на квантов рутер ще реши последния проблем в следващите 6 години, а следващата еволюция на квантовите комуникационни системи ще случи в следващите три години.

Квантовото изчисление включва овладяване на процесите с цел да се подобрят значително проблемите с производителността на данни. Комисията вярва, че това може да се случи през следващото десетилетие, може би дори и в рамките на пет години.

За другите две области е твърде рано да се дават прогнози, но те със сигурност ще са важни за развитието на технологиите в бъдеще. Можете да прочетете пътната карта на ЕС тук