Facebook обяви старта на Messenger Lite – олекотена и орязана версия на популярното мобилно приложение Messenger, която ще бъде налична за устройства с Android. Според социалната мрежа  Messenger Lite е създаден, “за да даде възможност на хората по цял свят да останат свързани”.

Новото приложение предлага всички основни характеристики на оригинала и през него отново ще може да изпращате съобщения, снимки, линкове и стикери на всеки, който ползва Messenger. Засега още не е ясно кои функции са орязани, но тяхното премахване е довело до създаване на приложение с размер само 10 МB. Компактните размери позволяват бърза инсталация и стартиране на приложението, както и по-малко потребление на мобилни данни.

Подобно на приложението Facebook Lite, което бе пуснато миналата година, идеята тук отново е да се дадат повече възможности на потребителите в развиващите се страни, където преобладават нискобюджетните Android телефони и по-бавната интернет връзка, пише Tech Radar. Към момента версията е достъпна за потребителите в Кения, Шри Ланка, Венецуела, но очакванията са за по-сериозно разпространение през следващите месеци.

Виж още: Facebook стартира Marketplace, за да ви улесни в покупката и продажбата на стоки