Facebook тества нова услуга в своя Messenger, наречена Moneypenny - името на секретаря на Джеймс Бонд. Според доклад от The Information Moneypenny не е виртуален субект като Microsoft Cortana или Apple Siri, а услуга, която свързва потребителите с „истински хора“, за да им помогне да „откриват и поръчват продукти и услуги“.

Това описание предполага, че Moneypenny е услуга, близка до традиционна портиер система - неотдавнашен вид цифрови лични асистенти. Редица компании са насочени в това пространство, включително Magic, стартиращата компания в САЩ, която свързва потребителите с „обучени оператори“ чрез текстови съобщения, позволявайки им да си поръчват храна за вкъщи, да правят резервации на полети и др. Други съперници включват Operator (проект, управляван от един от съоснователите на Uber и бившия изпълнителен директор на Zynga) и GoButler (клонинг на Magic, но с международен мащаб).

Не е ясно колко развита е услугата Moneypenny или кога ще стартира. Според източници на The Information услугата се тества вътрешно от служителите на социалната мрежа. За Facebook свързването на потребители с „реални хора“ вероятно ще донесе по-малко неприятности, отколкото изграждането на виртуален помощник от нулата.

 

Прочетете още: Facebook не работи по музикална стрийминг услуга, а по конкурент на YouTube