От Facebook признаха, че тайно са изтривали съобщения, изпратени през приложението Messenger от изпълнителния директор на компанията Марк Зукърбърг. Социалната мрежа е взела тази крайна мярка, малко след скандала около разкритите имейли на шефовете на Sony Pictures през 2014 г.

В резултат, писания на Зукърбърг тихомълком са премахнати от входящите кутии на негови кореспонденти. По принцип обикновените потребители не могат да трият изпратените от тях съобщения от кутиите на други хора.

Ако сте водили кореспонденция със Зукърбърг, вече няма да откриете неговите съобщения и ако се опитате да изтеглите цялата си информация от Facebook. Компанията уточнява, че не са трити всички съобщения наред, а само някои; по-новите съобщения все още съществуват. Досега Facebook никога не бе признавала за подобен ход, а просто е триела по-особените съобщения без да дава обяснение.

"Този ход потвърждава мнението ни за опазване на личните данни повече от всяко едно официално изявление", казва социалната мрежа.

Марк Зукърбърг е известен с хапливия си език особено в ранните дни на Facebook, откогато датират няколко негови изявления и прояви. Явно компанията има от какво да се притеснява и в по-ново време, за да прибегне до такава мярка.

Новината обаче може да породи нещо полезно за потребителите. След направените разкрития, от TechCrunch разкриха, че скоро потребителите ще могат да имат по-голям контрол върху изпратените съобщения. Функцията се нарича "unsend", но все още не е ясно точно как ще работи. "Много пъти сме обсъждали подобна функция", коментира говорител на Facebook пред The Verge. "Ще добавим възможност за изтриване на съобщения, но това ще отнеме време. Докато това не е достъпно за всички, няма да премахваме съобщения на ръководители във Facebook. Трябваше да го направим по-рано и съжаляваме за това".

Facebook вече представи подобна функция в WhatsApp. В това приложение потребителят има възможност да премахне съобщението си, малко след като го е изпратил. Това обаче не може да стане незабелязано, тъй като вместо него седи надпис "Това съобщение беше изтрито".