Тим Кук призова за по-добра политика по опазване на личните данни в светлината на последния скандал с Facebook и Cambridge Analytica.

Изпълнителният директор на Apple е известен като защитник на идеята за защита на потребителските данни и не пропусна да изкаже мнението си по време на форум в Пекин.

"Смятам, че ситуацията е доста тежка и проблемът вече е достатъчно голям, че да са ни необходими добре изработени регулации. Възможността някой да разбере какво сте разглеждали години назад във времето, с кои хора общувате, какво харесвате или не, изобщо всички интимни детайли от живота ви - това според мен не трябва да съществува", категоричен е Кук.

Той не пояснява какво би искал да види в евентуалните законови мерки по въпроса, но подчертава, че политиците незабавно трябва да се заемат с подобно законодателство.

"От няколко години се притесняваме, че хората в доста страни предоставят данните си без да знаят какво точно правят и че един ден нещо ще се случи с тях. За съжаление, тази прогноза вече се сбъдна няколко пъти", коментира още Кук.

Интересно е, че докато Тим Кук заема такава позиция, Apple наскоро предпочете да предаде контрола над всички китайски iCloud акаунти на местни сървъри, за да се съобрази с правителствено искане. Това предизвика притеснения, че съхраняваните в облака данни на милиони китайски потребители стават лесно достъпни за властите в Пекин.

Междувременно, представители на британския регулаторен орган за защита на личните данни влязоха в лондонските офиси на Cambridge Analytica, озовала се в центъра на скандала за неправомерно събиране на данни от Facebool за оказване на въздействие върху американските избиратели. Mozilla пък изтегли рекламите си от Facebook заради скандала