Криптовалтутата на Facebook удари отново на камък само месец след като ЕС започна антимонополно разследване на проекта. Сега Франция обяви, че няма да позволи дигиталната валута на Facebook да навлезе на територията на Европа.

Говорейки на конференция на ОИСР, френският финансов министър Бруно Льомер заяви, че Libra поставя под заплаха суверенитета на държавните правителства.  

„Имаме сериозни притеснения за Libra и искам да посоча ясно: при тези условия не можем да разрешим нейното присъствие на европейска почва“, казва той.

Льомер, който е гласовит критик на криптовалутите, не даде повече обяснения, но изглежда, че намерението му е да блокира валутата на Facebook в сегашната си форма не само във Франция, но  и навсякъде в Европа. Facebook многократно каза, че ще изчака одобрението на всички регулатори преди да пусне Libra, но това може да отнеме доста време – и ако опонентите посочват като причини да блокират проекта националната сигурност и суверенитета на държавните валути, Facebook наистина ще има някои много сериозни проблеми.

Виж още: Gmail (най-накрая) помръкна!