Съединените американски щати забраниха на компаниите си да използват оборудване на Huawei, но не могат да убедят своите съюзници да следват тази политика. След като Обединеното кралство разреши на „високорискови компании“ да предоставят оборудване за държавни нужди, сега и Франция заяви, че няма да въведе пълна забрана за китайските производители на телекомуникационни мрежи.

Гийом Пупар, ръководител на френската агенция за киберсигурност ANSSI, разкри пред местния вестник Les Echos, че властите убеждават оператори, които в момента не използват оборудване на Huawei, да се придържат към статуквото, докато тези, които вече работят с китайския гигант, ще получат временни разрешения за ползване.

Агенция Reuters твърди, че половината от оборудването на Bouygues Telecom и SFR е изградено от Huawei, докато контролираният от държавата Orange вече работи с конкурентите Nokia и Ericsson.

Пупар казва също, че това не е насочена атака срещу Huawei или антикитайски расизъм.

Според някои източници Франция се стреми да държи Huawei далеч от основната мобилна мрежа, която обработва чувствителна информация като лични данни и информация за клиентите. Пупар разкри, че доста компании вече са изпратили запитвания за разрешение за работа с китайската компания и тези, които са получили потвърждение, ще могат да работят с Huawei в близко бъдеще.

Снимка: Shutterstock

Виж още: Apple Car Key – как работи и кога ще може да го използвате

 

Тагове: