Как работи?

Car Key на Apple има за цел да замени физическия ключ за кола. Работата му бе демонстрирана на WWDC 2020. Телефонът се приближава до ключалката и тя се отключва посредством NFC. Когато сте вътре, поставяте iPhone-а в зарядното или докинг станцията и колата стартира. Ако сте с iPhone 11 или по-нов модел, дори не е нужно да вадите устройството от джоба си, за да се активират тези функции, благодарение на U1 чипа.

Няма и нужда от идентификация всеки път, активирането на Car Key става само с едно натискане. От Apple обясняват, че смартфонът и колата се разпознават чрез уникален токен. Ако все пак този Express Mode ви притеснява и искате нещо по-сигурно, може да зададете опция да се изисква Touch ID или Face ID за достигане до функциите. Car Key може да се инсталира и на Apple Watch за още по-голямо удобство. А ако падне батерията на телефона, приложението продължава да работи още 5 часа след това благодарение на Power Reserve режима.

Съвместимост:

iPhone XR

iPhone XS

iPhone XS Max

iPhone 11

iPhone 11 Pro

iPhone 11 Pro Max

iPhone SE 2020

Apple Watch Series 5

Кога ще може да се ползва?

Въпреки че Car Key бе обявено за нова функция на iOS 14, услугата ще е достъпна още с iOS 13.6. От Apple не са обявили официално кога ще излезе следващата версия, но бетата е вече отворена, затова най-вероятно става дума за няколко дни до пълната премиера.

Списъкът с коли, които поддържат услугата, също ще се увеличава с времето. BMW е първият производител, който ще се възползва от Car Key, като екстрата е налична за моделите: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, Х5, Х6, Х7, Х5М, Х6М и Z4.

Вижте още: Google плаща на Apple десетки милиарди на година, за да е търсачката в Safari