Властите не са приключили с разрушаването на престъпните операции в Darknet тази седмица. Германската федерална полиция, работеща с правоприлагащите органи на САЩ, спря домейна зад Hydra Market, обявен за най-големия и най-дълго действащ пазар в Darknet в света. Смята се, че той представлява около 80% от всички транзакции с криптовалута, свързани с Darknet, и е взел около 5.2 милиарда долара в криптовалута от 2015 г. насам. Той има приблизително 17 милиона потребителски акаунти и 19 000 продавачи.

Конфискацията включва както сървърите, така и крипто портфейлите, държащи около 25 милиона долара в биткойн. Едновременно с това Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу гражданина на Русия Дмитрий Павлов за разпространение на наркотици и пране на пари заради работата му със сървърите на Hydra. Hydra основно обслужваше хора в рускоезични страни, надяващи се да купуват или търгуват с контрабанда, включително наркотици, хакерски услуги и откраднати данни. Платформата също така участва в споменатото по-рано пране, както и крипто „смесване“, което затруднява проследяването на използването на цифрова валута.

Министерството на финансите допълнително наказа Hydra и рускатa крипто борса Garantex, като ги добави заедно с още над 100 крипто адреса към списък със „специално определени обекти“. В изявление немската полиция заяви, че разследва Hydra с помощта на САЩ от август миналата година.

Това далеч не е първият път, в който властите затварят големите пазари в Darknet. Те вече спряха предишни рекордьори като AlphaBay, Silk Road и DarkMarket. Така не бихме разчитали, че конфискацията ще попречи на други мрежи да заемат мястото на Hydra. Това обаче може да наруши операциите за известно време и да послужи като напомняне, че дори по-големите нелегални дигитални пазари могат да се свалят офлайн с малко предупреждение.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеФишинг имейлите са все така голяма заплаха дори през 2022 г.