Ако немските власти осъществят плана си, сегашният ви телефон може да получава пачове по сигурността за дълго време напред. Това е така, защото Берлин настоява пред ЕС да изисква от производителите предлагащи телефоните си на територията на Съюза, седем години ъпдейти по сигурността, както и резервни части за същия период. Това предложение е две с години повече от сегашната идея на ЕК и на практика ще даде на телефоните поддръжка, сходна с цикъла на компютрите. Без изненада и двете предложения не се харесват на производителите. Лобисткото сдружение Digital Europe, в което влизат Apple, Google и Samsung, настоява изискването да бъде само за три години, а гарантираните резервни части да включват само екрани и батерии, а не камери, спикъри и други компоненти, за които се предполага, че са по-издръжливи.

С други думи Digital Europe настоява за запазване на статуквото. Макар Apple обикновено да осигурява до пет години ъпдейти и пачове по сигурността, много Android производители спират до три или още по-малко. Така например едва от тази година Samsung се съгласи на четири години пачове по сигурността. Очевидно е, че повечето компании са против промяната, защото тя ще осигури по-дълъг живот на сегашните модели, вместо да накара потребителите да си купуват нови телефони.

Едната цел на предложението на ЕС е да опази околната среда, като накара хората да задържат телефоните си по-дълго. От друга страна удълженият период на поддръжка ще бъде важен и за сигурността на мобилните устройства. Така например към август 2021 г. над 40 процента от Android устройствата работят с 9.0 Pie или по-ранна версия, което ги прави по-уязвими на експлойти и атаки.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Китай проведе лотария за 1.5 млн. долара, за да тества нова цифрова валута

Тагове: