Функцията за гласово търсене на Google, бавно, но сигурно си пробива път във все повече платформи и устройства. Първоначално "горещата" фраза присъстваше само в мобилната търсачка на Google, но после дойде и при резултатите от търсенето. Moto X пък бе първото хардуерно устройство, което поддържа режим на непрекъснато слушане, т.е. дори телефона да е "заспал" , когато се изрече "вълшебната" фраза, той се събужда и изпълнява командата. След премиерата на Nexus 5 и актуализацията до Android 4.4 KitKat видяхме подобна функционалност и при него, но тя работи само при отключен екран.

И ето, че сега дойде времето, "Ok Google", да дойде при настолната версия на Chrome браузъра, чрез официално приложение от Chrome Web Store. Въпреки, че е посочено като бета версия, Google Voice Search Hotword (Beta) работи много отзивчиво и разбира всичко, което му казваш, дори и на български!

След инсталацията, просто трябва да позволите на приложението да използва микрофона на камерата ви и да започнете да си говорите като "луд" с компютъра си. Шегичка! За сега инсталираното Chrome приложение, работи само с домейна Google.com и ако основната ви страница е зададена с .bg ще трябва да я промените.

 

s

 

Когато не правите нищо, но сте отворили браузъра на адрес google.com, иконката на микрофона трябва да е плътно запълнена, а ако не е, то значи не работи и трябва да погледнете настройките си. Друга подробност е, че ако езика ви е настроен по-подразбиране на английски, то при търсене с "Ok Google" ще получавате гласов отговор от приятен женски глас.

Това определено е полезна нова функция, която Google ще развива с времето и се надявам, че в бъдеще Chrome браузъра ще разпознава гласовата команда от който и да е отворен раздел. Трябва и да се поработи и върху синхронизацията между мобилните и настолни устройства, защото, ако имате Moto X и той е в непосредствена близост до вас (което е нормална практика за всеки смартфон потребител), той също ще се събуди от командата "Ok Google". Опитайте новата Chrome функция и споделете мнението си в коментарите по-долу!

 

 

А знаете ли, че скоро ще можем да стартираме Chrome приложения с "Ok Google"?