Нов доклад на маркетинговата компания Counterpoint Research ни дава интересен поглед върху средната цена на смартфоните на отделните пазари. Това са Северна и Южна Америка, Европа, Близкият изток и Африка, Китай и азиатско-тихоокеанския регион. Оказва се, че през второто тримесечие на годината цената на смартфоните навсякъде по света е скочила с изключение на Южна Америка.

Най-голямото увеличение на средната цена е в Китай, където средният смартфон вече струва 310 долара. В Северна Америка неговата средна цена е 471 долара и това е най-скъпият пазар на смартфони в света.

Повишените цени се приписват на това, че въпреки че глобалните продажби на смартфони спада, скъпите модели все още се продават доста. Това е така, защото нуждата от продуктивност и развлечение скочи още повече по време на глобалната карантина. Освен това появата на 5G смартфоните също води до интерес към по-скъпи модели. По време на Q2 10 процента от глобално продадените смартфони поддържат 5G вариантите и на тях се падат 20 процента от общите приходи. По-ранното излизане на Китай от коронавирус кризата също води до засилено търсене на смартфони там и на Китай се падат 34 процента от общите приходи от смартфон продажби.

Apple продължава да бъде най-печелившата марка, като там отиват 34 процента от всички приходи. Huawei и дъщерната марка Honor са на второ място с 20 процента, а Samsung e на трето със 17 процента от всички приходи за второто тримесечие.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Huawei и Xiaomi гласуват доверие на гъвкаво стъкло за новите си модели