Nvidia ще плати 5.5 милиона долара, за да отговори на обвиненията, че незаконно е скрила колко от нейните графични карти са продадени на копачи на криптовалута. Комисията за ценни книжа и борси на САЩ обяви обвиненията и споразумение с компанията вчера. Заповедта ѝ твърди, че Nvidia е подвела инвеститорите, като отчита огромен скок на приходите, свързани с „игри“, скривайки колко много успехът ѝ разчита на далеч по-нестабилния крипто пазар. Nvidia не признава неправомерни действия като част от споразумението, но се съгласява да спре всякакви незаконни укривания на информация.

Таксите произтичат от финансовите отчети на Nvidia за 2018 г. SEC отбелязва, че Nvidia отбеляза експлозия в продажбите, свързани с крипто копаене през 2017 г., когато печалбите от копаене на Ethereum нараснаха драстично. Добивът на криптовалути беше широко докладван като причина за недостиг на графични процесори и Nvidia пусна отделна CMP линия специално за копаене, опитвайки се да предотврати недостига за геймърите. Но служителите очевидно признаха, че много графични процесори за игри все още отиват при миньорите.
„Служителите по продажбите на компанията, по-специално в Китай, съобщават за това, което смятат за значително увеличение на търсенето на графични процесори за игри в резултат на крипто копаене“, се казва в заповедта на регулатора.

Като се има предвид естеството на „бум и срив“ на криптовалутата, това означаваше, че продажбите на Nvidia не показват непременно надежден бъдещ растеж, което прави инвестирането в нея по-рисково.

„Аналитиците и инвеститорите на Nvidia се интересуват да разберат до каква степен приходите от игри на компанията са повлияни от крипто копаене и рутинно питаха висшето ръководство за степента, до която увеличението на приходите от игри през този период от време се дължи на крипто копаене“, твърди SEC.

Въпреки това Nvidia не спомена продажбите, свързани с копаене, като фактор за успеха на игралното си подразделение. Междувременно компанията спомена крипто като важен фактор на други пазари, което намекна на SEC, че е умишлено измамно. И тревогите на инвеститорите се оказаха основателни. Крипто срив в края на 2018 г. (заедно с отслабващия китайски пазар) накара Nvidia да намали своите тримесечни прогнози за печалби с 500 милиона долара и предизвика съдебно дело от акционерите.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Може ли изкуствен интелект да приготви перфектното кафе?