Драмата, която се разигра в OpenAI преди няколко седмици с внезапното уволнение на главния изпълнителен директор Сам Олтман и почти незабавното му завръщане, не попречи на изгряващия технологичен стартъп да отчете добри финансови резултати. Според последния доклад създателят на чатбота ChatGPT е генерирал 1.6 млрд. долара, надхвърляйки 1.3 млрд. долара, постигнати в средата на октомври, което води до 20-процентно увеличение само за два месеца.

Двама души, запознати с въпроса, предоставиха на The Information статистически данни за увеличените приходи. Още от стартирането на ChatGPT през февруари 2023 г. OpenAI поддържа вълна на засилен растеж, тъй като абонаментите на потребителите продължават да се покачват. Последните данни разкриват, че компанията може да генерира до 130 млн. долара месечни приходи, но това, което е още по-впечатляващо, е финансовото сравнение на позицията на стартъпа още през 2022 г.

В разкритите данни се посочва, че приходите на OpenAI за 12-месечния период на миналата година са били едва 28 милиона долара. Ако вземем предвид последната цифра, това ще означава, че увеличението на приходите на фирмата за година е с непостижимите 5700 процента. Огромният ръст вероятно ще събуди интереса на инвеститорите, тъй като според Bloomberg OpenAI иска да започне нов кръг на финансиране с целева оценка от 100 милиарда долара или повече. Подробности за потенциалните нови партньори на компанията все още не са посочени.

Говори се също така, че OpenAI ще се пробва на пазара на персонализирани чипове, и се твърди, че е в процес на обсъждане с базираната в Абу Даби G42 за набиране на между 8 и 10 млрд. долара, за да стартира нещата в режим на свръхзадвижване. Както съобщава ITHome, фирмата за пазарни проучвания CB Insights твърди, че ако кръгът за оценка от 100 млрд. долара протече по план, OpenAI ще стане вторият най-ценен стартъп в САЩ, отстъпвайки само на SpaceX на Илон Мъск.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие