За да даде достъп до образование и информация на милионите бежанци в Европа, Google реши да дари на организации с идеална цел в Германия компютри Chromebook. Компанията обяви дарение в размер на 5.3 милиона щатски долара и стартира нов проект, наречен Project Reconnect. Инициатива ще осигурява компютрите на организации, работещи с бежанци.

Google казва, че Chromebook има доказан професионален опит, когато става въпрос за образование, и в този случай те могат да се използват за езикови обучения или предоставяне на достъп до правителствена информация за тези, които търсят убежище.

"Тези компютри се актуализират автоматично с най-новите функции, приложения и защити срещу вируси", обясни директорът на Google.org Жаклин Фулър. "Те могат да бъдат конфигурирани и управлявани от централен администратор (в случая на организациите с нетърговска цел), за да предложат съответните програми, съдържание и материали в зависимост от ситуацията."

Неправителствените организации могат да кандидатстват за стипендия, която покрива до 5000 Chromebook компютри. Началото на инициативата е насрочено за 1 март, но ще има и втори кръг. Организациите, работещи с бежанци, които се интересуват от кандидатстване в програмата, могат да го направят тук.

 

Прочетете и това: Полицията в Токио ще прави 3D снимки на заподозрените