Google е разследвана от Комисията по конкуренцията на Индия (CCI), след като агенцията е получила оплаквания, че Google злоупотребява с господстващото си положение на пазара и наглася резултатите от търсенето, пише в доклад на The Economic Times.

Ако бъде призната за виновна, Google може да получи глоба до 10% от доходите си. Компанията отчете нетна печалба от повече от 14 милиарда щатски долара през 2014 г.

Генералният директор на CCI подаде доклад миналата седмица въз основа на загрижеността, проявена от Bharat Matrimony (услуга, която улеснява уреждането на бракове) и от Consumer Unity and Trust Society (организация с идеална цел).

Жалбите бяха потвърдени от част от 30-те интернет компании, които са отговорили на CCI, включително Flipkart, Facebook, Nokia maps дивизията, MakeMyTrip и Hungama Digital.

Google е обвинявана, че поставя собствено съдържание и услуги на по-видно място в резултатите от търсенето в сравнение с други източници, които имат по-голям клик рейтинг.

Също така се посочва, че спонсорираните връзки, показвани в резултатите от търсенето, зависят от размера на рекламните средства, които Google получават от своите клиенти. Порталът за електронна търговия Flipkart отбелязва, че са открили, че резултатите от търсенето имат пряка връзка с размера на парите, похарчени за реклама с Google.

Google има време да отговори на CCI до 10 септември и да се представи пред седемчленна комисия седмица по-късно.

Говорител на Google каза:

„В момента преразглеждаме този доклад от текущото разследване на CCI. Ще продължаваме да работим в тясно сътрудничество със CCI и оставаме уверени, че ще се съобразим изцяло със законите за конкуренцията на Индия.

Регулаторите и съдилищата по целия свят, включително в САЩ, Германия, Тайван, Египет и Бразилия, са разгледали и не са показали загриженост относно много от въпросите, повдигнати в доклада.“

Google бе глобена със 166 000 щатски долара от CCI през март миналата година за неизпълнение на задължението да оказва сътрудничество с антитръстово разследване.

 

Прочетете още: Google оспорва обвиненията на Европейската комисия за монополно поведение