Тази седмица Google Maps получава актуализация в Европа, която ще позволи на потребителите да избират по-екологичния маршрут, а не само най-бързия. Това се основава на скорошни доклади, обясняващи новата функция, която според Google ще се появи в повече от 40 държави.

Google обаче не спомена точно в кои страни ще бъде ефективно въвеждането. Предполага се, че Германия няма да присъства в списъка, защото тя и Канада получиха тези функции в предишна актуализация. И така, при 44 държави, които официално съставляват Европа, всички държави с изключение на 3 вече трябва да имат достъп до функцията.

Реално няма никакви чак толкова нововъведения или допълнения към предишната функция за екологични маршрути в Google Maps, предвид стартирането ѝ в повече региони на Европа, така че се очаква тя да работи, както го е правила досега.

Припомняме, че най-икономичният маршрут обикновено се характеризира с по-постоянна скорост на пътуване, с по-малко спирки и по-малко трафик, когато е възможно. Но като цяло ще включва и маршрути, които нямат толкова много или толкова сериозни промени в надморската височина. Несъмнено има взети предвид и други фактори.

Тези маршрути ще бъдат избрани по подразбиране. Така че потребителите не трябва да включват или изключват нищо, за да имат достъп до функцията. Освен това Google обозначава маршрутите с лесна за разпознаване икона във формата на листо, за да покаже, че това е най-екологичният маршрут.

За тези, които искат да изключат режима, това също е възможно в менюто с настройки на приложението Google Maps. Или, обратно, потребителите могат просто да изберат различен маршрут от маркираните пътища, докато навигират. Екологичният маршрут невинаги е най-бързият, така че потребителите определено ще искат да обърнат внимание на очакваните часове на пристигане, показани в приложението.

Снимка: Unsplash

Виж още: Антимонополно решение срещу Google може да завлече с милиарди повечето големи компании