Google подгони приложенията, които изискват информация за инсталираните вече приложения на вашето устройство без основателна причина.

Според променените изисквания за разработчиците приложенията няма да виждат толкова лесно какво друго имате инсталирано на телефона. Google ще позволи това само ако информацията е необходима за функционирането на приложението; в противен случай важи правилото, че списъкът на инсталираните приложения е лична и чувствителна информация. Сред потенциалните варианти, когато ще се правят изключения, са антивирусни приложения, файл мениджъри и браузъри. Финансови приложения за онлайн банкиране и дигитални портфейли също ще получават разрешение да видят какво друго има на вашия телефон от съображения за сигурност.

Това е много разумно решение от страна на Google, тъй като някои приложения преглеждат какво имате още на телефона с цел реклама или да продават тези данни на други. Освен това злонамерени играчи могат да набележат и уязвими цели сред вече инсталираните приложения.

Google вече ограничи в името на сигурността и личните данни това, кои приложения могат да се обаждат и да пращат текстови съобщения, така че новите мерки представляват естествено продължение на тази политика.

Снимка: Google

Виж още: Каква операционна система се използва в Космоса?

Тагове: