В наши дни мобилните потребители са изложени на множество зловредни приложения, които могат да откраднат всичко - от банкови сметки до пароли, както и да ви затрупат със спам.

Междувременно обаче специалисти по дигитална сигурност от Avast излязоха с предупреждение за друг вид опасни приложения, от които трябва да се пазим. Те вече се наричат Fleeceware и за съжаление помагат на своите създатели да измъкнат стотици милиони долари от неподозиращи Android и iOS потребители.

Експертите са открили общо 204 такива приложения, всяко от които е свалено над 1 милиард пъти и е донесло приходи от над 400 милиона долара в Aрр Store и Play Store. Целта на тези приложения е да ви подмамят с безплатен пробен достъп, след което да ви таксуват с безбожни суми като абонамент, цените за което понякога надминават 3000 долара на година. Като цяло тези приложения нямат уникална функционалност и са чисто и просто проводници за измами.

Според Avast в тази категория най-често попадат приложения като музикални инструменти, редактори на изображения, филтри за камера, гадателски приложения, QR и PDF четци и др. В повечето случаи рекламата е насочена към по-младите потребители със закачливи обещания и реклами в популярни социални мрежи. Дори когато само след седмица родителите забележат високите такси, приложенията често вече са измъкнали значителни суми пари.  

Повечето приложения следват модела на тридневен безплатен пробен период, последван от седмичен абонамент от 4 до 12 долара или годишен абонамент от 200 до 600 долара. Експертите предупреждават да внимавате много за подозрителни оферти, свързани с абонаментни услуги.

ТУК можете да видите точно кои са тези приложения - за iOS и за Android.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)