От следващия месец Apple ще позволи на руското правителство да инсталира предварително приложения на iPhone, iPad и евентуално други устройства като Mac в бъдеще.

В съответствие с нов руски закон потребителите на Apple ще видят диалогов прозорец при първоначална настройка на нови устройства, който показва уеб браузъри, антивирусни програми, месинджър, имейл клиенти и други, които трябва да бъдат инсталирани по подразбиране. Списъкът с приложения се предоставя от правителството.

Всички приложения в списъка са предварително избрани за инсталиране като част от настройката; потребителите обаче могат да отменят отделно приложенията, ако не ги искат.

Тези предварително инсталирани приложения също ще могат да бъдат изтрити след завършване на настройката, точно както всяко друго приложение на трета страна, изтеглено от App Store. Съществуването на тези екрани в iOS беше открито от сайта 9to5Mac още през ноември.

Очевидно това е важен ход, който Apple сега позволи. Компанията се бори усилено, за да попречи на операторите или търговците на дребно да имат някакво влияние върху това, какво идва на iPhone. Това е в контраст с пазара на Android, където е норма телефонът да е предварително инсталиран с често досадни приложения на оператора.

Законодателството влиза в сила от 1 април 2021 г. Apple по-рано бе заплашил да напусне руския пазар, ако законът влезе в сила, но явно не е спазил заплахата и сега възприема закона.

Снимка: shutterstock

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)