Google вече обработва около 1 милион искания за премахване на съдържание на ден, съобщава TorrentFreak. Новият рекорд е постигнат благодарение на носителите на авторски права, които все повече и повече искат премахване на пиратско съдържание от търсачката и услугите на гиганта. 

Тези искания за премахване на съдържание са се увеличили драстично, отбелязва сайтът. Преди няколко години търсачката получавала само няколко десетки молби на година, но днес обработва милиони на седмица. 

Само за миналата седмица тя е била помолена на премахне около 7.8 милиона резултата от своята търсачка на базата на нарушения по Digital Millennium Copyright Act. Това е с повече от 10 процента повече искания от предния рекорд, който пък е бил поставен още една седмица по-назад, пише информационна агенция Крос.

През 2008 г. например гигантът е получавал едно искане на 6 дни, а в момента той регистрира една заявка на всеки 8 милисекунди.

Молбите за премахване са много противоречиви. Смята се, че голяма част от тези заявки за нарушения засягат сайтове, който не предлагат нелегално съдържание, но все пак биват премахвани. Google доста често се усеща за грешките, но тъй като ръчното преглеждане на всеки линк става все по-невъзможно, голяма част от тях биват премахвани по погрешка

Брад Бъкълс, шеф на Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка, твърди, че огромният брой молби показва само, че процесът не е много ефективен. Напомняме, че преди време Бъкълс предложи на Google да започне премахването на цели домейни от резултатите, които търсачката дава

Прочетете: Битката на музикалните стрийминг услуги - коя да изберем?

В момента в американския Сенат също тече дискусия между законодателите, представителите на организациите за защита на авторските права и интернет доставчиците за това какви мерки трябва да се приемат с цел оптимизиране на процеса. В същото време се очаква броят на исканията за премахване на линкове да продължи да расте и до няколко седмици да достигне 10 милиона иска седмично, пише Kaldata, цитирайки TorrentFreak. 

Припомняме, че миналия месец Apple започна масово да премахва приложения, позволяващи нелегално сваляне на музика, от магазина за апликации за iOS. В допълнение на това в търсачката вече почти не могат да бъдат намирани подобни приложения, а първият резултат показва реклама на музикалната стрийминг услуга iTunes Radio.

Спекулира се, че компанията не иска да допуска заглавия, които промотират или позволяват свалянето за офлайн слушане на пиратска музика, защото готви пускането на конкурент на Spotify и Rdio с бранда iTunes, както и заради философията си, осъждаща пиратството.

Изображение: Sofia Samme/Flickr

Тагове: