Ако четем хартиено издание на книга, ние сме ограничени до един или няколко шрифта, които са използвани при отпечатването й. Ситуацията при електронните книги е коренно различна, защото там имаме избор между десетки шрифтове, които могат да паснат на всеки вкус. Тяхната цел е не само да отговорят на личните ни предпочитания, но и да бъдат максимално удобни за четене.

Сега Google представи един нов специален шрифт за електронни книги, наречен Literata. От компанията казват, че той е специално създаден за Google Play Books. Това означава, че ще го виждаме във всички книги, които получаваме чрез услугата, и ако съдим по визуализацията по-горе, той е приятно минималистичен серифен шрифт.

Literata замества предходния Droid Serif шрифта по подразбиране. Според 9to5Google Google всъщност за първи път пуска този шрифт в Google Play Books версия 3.4.5 по-рано този месец, но от компанията са решили да направят промяната широко известна сега.

Google казват, че новият шрифт е подходящ за дълго четене. “Шрифтът има за цел да установи разпознаваема визуална идентичност за нативното eBook приложение на Google и стилистично да се отличи от другите eReader конкуренти.”

 

 
Прочетете още: Новият шрифт на Apple ще бъде достъпен за всички устройства