Платформата At A glance на Google доставя полезна информация за предстоящи събития и пътни планове на екрана на вашия телефон. Освен това тя може да ви известява за опасни климатични условия като снежни бури или наводнения. Поради някаква причина обаче сега приложението предупреждава потребители по цял свят за една съвсем конкретна буря във Филипините.

Разбира се, това звучи като доста полезна информация, каквато бихте искали да видите в At A Glance... ако живеете във Филипините. Вместо това потребители на мобилната операционна система на Google от всички кътчета на земното кълбо получават въпросното предупреждение от филипинската климатична служба.

Въпреки че подобна информация звучи стряскащо и може да допринесе за моментна паника, за щастие на практика не става въпрос за глобална супербуря. Вместо това изглежда, че алгоритъмът на Google не е отчел правилно геолокационния мащаб и поради това изпраща алармата до хора, отдалечени на хиляди километри от тихоокеанската островна държава. Тайфунът Одет е буря от категория пет, която порази източната и централната част на Филипините, налагайки евакуацията на 100 000 души. В същото време обаче за природното бедствие са известени потребители в САЩ, Канада, Великобритания и Дания. Някои получават съобщенията на своя съвсем нов Google Pixel 6 Pro, докато други ги виждат на доста по-стария Google Pixel 3 XL.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Honda искат да събират информация за дупките по пътя