През последните няколко години ЕС и САЩ глобиха неколкократно Google за антимонополни нарушения, включително и солената глоба от пет милиарда долара от ЕС за противоречивите практики, които Google налага в Android. Сега изглежда, че гигантът отново е в полезрението на Брюксел, като този път причината е свързана с Google Assistant.

ЕК ще разгледа дали Google принуждава производителите на телефони да инсталират Google Assistant като гласов асистент по подразбиране и им пречи да поставят там свои асистенти.

ЕК вече изисква от производителите да предоставят доказателства за тези антиконкурентни практики. Освен това регулаторите проучват дали е възможно потребителите да използват два гласови асистента едновременно. Накрая Комисията ще гледа дали Google злоупотребява с процеса за сертификация на нови устройства, за да си осигури ексклузивност за своята услуга.

Докладът на антимонополния регулатор на ЕС ще излезе в началото на 2022 г. и може да бъде последван от официално разследване, което да доведе до нова глоба за Google. Този ход на Брюксел последва предишните коментари на ЕК от лятото относно пазарната доминация на Alexa, Siri и Google Assistant в Европа.

В отговор Google обяви, че „производителите могат да избират кои асистенти да инсталират, а потребителите кои да използват“.

Снимка: Google

Виж още: Marvel атакува българската версия на HBO Go с 19 продукции

 

Тагове: