Ако Google бе решила да се съобрази с всяко едно искане за сваляне на сайтове, обвинени в някакви нарушения, интернет щеше да е малко по-самотно място, защото над един милион страници щяха да изчезнат от лицето на мрежата - или поне от индекса на най-популярната търсачка.

Това личи от последния доклад по прозрачността на гиганта, откъдето става ясно, че броят на исканията за сваляне е скочил значително спрямо предната година. Основната причина за това е, че носителите на авторски права и компаниите, които ги представляват, вече разполагат с по-добри алгоритми, които автоматично засичат проблемно съдържание и уведомяват Google за възникнали нарушения, пише Engadget.

Исканията за премахване на отделни URL адреси вече са в милиарди и едва ли е изненада, че търсачката буквално е залята с искания за премахване на нелегално съдържание от нейните резултати. Сред исканията има и софтуерни грешки, довели до искания на NASA, Netflix, BBC и The New York Times за сваляне на собствено съдържание. По грешка или не, филмовата енциклопедия IMDB също е искала сваляне на хиляди собствени URL адреси от търсачката.

Впечатление обаче прави това, че държавни институции като Белия дом и Министерството на правосъдието на САЩ също са настояли за премахване на генерирано от държавни служби съдържание, което намирисва на вид цензура.

Виж още: Google Maps се сдоби с функция за добавяне на места ала Foursquare