В сряда Google стартира най-амбициозното си усилие да се конкурира в бързо развиващата се област на генеративния изкуствен интелект, като пусна AI, известен като Gemini, който е предназначен да се конкурира с моделите GPT на OpenAI и да работи с почти всяка услуга - от потребителските приложения на Google до смартфоните с Android.

Обхватът на амбициите на Google бе отразен в съобщението на компанията, в което Gemini бе представен като "най-големия и най-способния модел на ИИ" и бе обявена "ерата Gemini", която предвижда моделът на технологичния гигант да се използва във всяка среда - от големи компании до потребителски устройства като Google Pixel 8 Pro.

За разлика от съществуващите модели на изкуствен интелект, които обикновено се справят само с един вид потребителски подкани, като например изключително изображения или текст, Gemini е създаден, за да бъде "мултимодален", заявиха от Google. Това означава, че той приема входни данни, които включват няколко вида медии, като комбинира текст, изображения, аудио, видео и програмен код.

"Тази нова ера на моделите представлява едно от най-големите научни и инженерни усилия, които сме полагали като компания", заяви главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай в публикация в блога си.

Собственият чатбот с изкуствен интелект на Google, Bard, вече е надграден с версия на модела Gemini, съобщи компанията, която планира да добави Gemini към широко използвани продукти, включително търсачката на Google и уеб браузъра Chrome, които се използват от милиарди хора по света.

Съобщението бележи опит за възвръщане на инициативата, след като преди година Google и други технологични гиганти очевидно бяха изненадани от внезапното и масово популярно пускане на ChatGPT на OpenAI, което постави началото на борба за ускорено разработване на инструменти за генеративен изкуствен интелект в цялата индустрия и на глобален дебат за рисковете и ползите от изкуствения интелект.

Той представлява и опит за разпространение на генеративния изкуствен интелект в най-отдалечените краища на империята на Google. Компанията заяви, че Gemini 1.0 се предлага в три различни размера: Nano, който е оптимизиран за мобилни устройства и разработчици на приложения; Pro, който е моделът по подразбиране, предназначен за широк спектър от задачи и клиенти; и Ultra, най-сложният модел на ИИ, който Google твърди, че някога е създавала и който все още е в процес на тестване за безопасност.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA ще затвори четирима изследователи в симулирана марсианска база за една година