Разработчиците на Google са уверени, че могат да създадат квантов компютър от търговски клас до 2029 г. Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай обяви плана по време на събитието I/O, а в публикация в блога на гиганта водещият инженер на квантовия AI екип Ерик Лусеро допълнително очерта целта на компанията да „изгради полезен, непогрешим квантов компютър в рамките на десетилетието“.

Ръководителите на Google разкриха и новия кампус на компанията в Санта Барбара, Калифорния, който е посветен на квантовия изкуствен интелект. Кампусът разполага с първия квантов център за данни на Google, лаборатории за изследване на хардуера и собствените съоръжения за производство на чипове на квантови процесори на компанията.

Основните предимства на тези изчисления идват по отношение на мощността на обработка, мащаба и точността, което позволява на изследователите да изпълняват сложни изчисления невероятно бързо. Експертите прогнозират, че те ще помогнат за постигането на пробиви в редица индустрии, включително здравеопазване, икономика, криптиране, изкуствен интелект, устойчиво развитие и енергия.

„Докато гледаме 10 години напред, много от най-големите глобални предизвикателства, от изменението на климата до справянето със следващата пандемия, изискват нов вид изчисления“, казва Лусеро. „За изграждане на по-добри батерии (за облекчаване на натоварването на електроенергийната мрежа) или за създаване на тор за подхранване на почвата, без да се създават 2 процента от глобалните емисии на въглерод (както азотът прави днес), или за създаване на по-целенасочени лекарства (за спиране на следващата пандемия, преди тя да започне) трябва да разберем и проектираме молекули по-добре. Това означава да симулираме точно природата, но не можете да симулирате молекули много добре, използвайки класически компютри.“

Google не е сам в надпреварата за квантови изчисления: IBM инсталира първия си търговски квантов компютър в клиника в Кливланд тази година, като част от десетилетие партньорство за стимулиране на открития в медицинската и фармацевтичната индустрия.

Снимка: Google

Виж още: Вентилаторът на PS5 ще работи различно според нуждите на всяка игра