Интерфейсът за проследяване на Google и Apple се използва в поредица приложения, следящи разпространението на коронавирус. Той използва Bluetooth, за да следи движението и известява потребителите за евентуално излагане на вируса, с което потенциално спасява животи. Двата технологични гиганта стартираха интерфейса през юни 2020 г., но досега неговата ефективност оставаше неясна. Ново проучване от 13 автори, публикувано в списание Nature, анализира ефективността на приложението на националната здравна служба на Великобритания, конкретно в Англия и Уелс.

Един от изводите на проучването е особено впечатляващ: приложението може да е спасило между 4200 и 8700 човешки живота в региона. До момента смъртните случаи от коронавирус във Великобритания са над 128 000.

Според здравните власти всеки процент увеличение в използването на приложението е довел до 0.79 процента намаляване на случаите на зараза. Предполага се, че повече от 100 000 случая на потенциална зараза са били предотвратени чрез проследяване от приложението. Освен технологичен, роля играе и психологическият аспект: онези, които са инсталирали приложението, поддържат по-голяма дистанция от другите, защото знаят, че приложението наблюдава дистанцията и по-късно може да препоръча да бъдете под карантина.

От миналия септември Apple и Google предлагат известия за излагане на COVID-19 директно през своите устройства, без да е необходимо да инсталирате каквото и да било приложение. Употребата на смартфоните вече е глобална и проследяващите приложения, които същевременно защитават личните данни, трябва да бъдат още по-интегрирани в инструментите за обществено здраве, заключава проучването.

Снимка: Android Authority

Виж още: Броят приложения в Huawei AppGallery е нараснал почти двойно за 1 година