Битката за сигурността на потребителите между Apple и ФБР е накарала редица технологични компании да започнат работа по подсилване на криптирането си. Към края на миналия месец стана ясно, че Apple работи по начин за подобряване на криптирането на iCloud, за да може правителството и хакерите да нямат никакъв достъп до облака. Тази седмица информацията беше потвърдена и от Wall Street Journal. 

Според изданието Apple ще търси баланс между криптирането и запазването на интуитивността и възможността за лесно ползване на услугата. Apple няма да притежава ключа за криптирането, следователно потребителите няма да могат да разчитат на нея, ако загубят паролата си.

От друга страна и технологични компании като Facebook, WhatsApp, Google и Snapchat работят активно по същия проблем, съобщи изданието Guardian. 

WhatsApp например смята до няколко седмици да криптира гласовите разговори в приложението си. Facebook пък обмисля още допълнителни мерки за сигурност в чат приложението Messenger. Snapchat проучва възможностите за въвеждане на криптирана система за обмен на съобщения. Google от своя страна разглежда допълнителни мерки за сигурност. Служители в компаниите от много време искат да затегнат сигурността на услугите, но това не се случваше поради опасения, че ще ги направи твърде сложни за масовия потребител. Подновеният дебат за криптирането и киберсигурността обаче може да се превърне в идеален повод за изтъкването на предимствата на тези мерки за сигурност, пише "Дневник". 

Нито една от изброените компании не е коментирала официално новината. 

Прочетете: След Apple: САЩ се готви да атакува и WhatsApp