Google е една от най-големите компании в света и закономерно се опитва да намали своя въглероден отпечатък. Интернет гигантът обяви нова глава в своята политика на устойчиво развитие, която засяга всичките ѝ потребителски продукти. До 2022 г. всеки уред от серията Made by Google трябва да включва под някаква форма рециклирани материали. Това се отнася за смартфоните Pixel, за умните домашни колонки Google Home и термостатите Nest.  

Именно в някои от продуктите с марката Nest и към момента се използват рециклирани пластмаси, но целта на Google е в бъдеще все повече материали да са такива. Освен това още през 2020 г. всички пратки на продукти на Google към и от нейните клиенти ще бъдат въглеродно неутрални. Това означава, че при тази дейност няма да има отделяне на въглероден диоксид в атмосферата, като за целта вредните емисии ще се компенсират с инициативи като засаждане на дървета.   

За да постигне въглероден неутралитет, Google ще работи със своите партньори по доставките, за да редуцира вредните емисии. Това означава, че повече пратки ще пътуват по въздух вместо по вода, а останалите емисии ще бъдат балансирани с проекти като системи за управление на животинските отпадъци и сметищата.

Анонсът на Google идва в момент, когато все повече технологични гиганти се опитват да компенсират вредите върху околната среда, нанасяни от техните продукти. Компании като Google и Apple пускат нови версии на своите устройства всяка година, което кара потребителите да търсят решения за това, какво да правят със старата електроника. Apple вече създаде лаборатория в щата Тексас, която търси иновативни методи за рециклиране на потребителска електроника.

Виж още: Нова порция информация за новата операционна система на Huawei