Току-що приключилият юли изравни или потенциално дори задмина най-горещия месец в писаната история на човечеството. На база на данни от първите 29 дни на месеца световната метеорологична организация обяви, че предходният месец на 2019 година е с около 1.2 градуса по-топъл от времето преди Индустриалната революция.

Досега юли 2016 г. държеше титлата за най-горещ месец в историята. Тогава това се приписваше на силното влияние на феномена Ел Ниньо, който повиши глобалните температури. Той обае не беше толкова силен през тази година, така че не можем да използваме същото извинение. Изминалият месец ни донесе горещи вълни по различни части на планетата и видяхме топене на снегове в Гренландия, Северния полюс и някои глетчери в Европа.

Дори и преди да излязат данните от последните няколко дни на месеца, вече е ясно накъде върви това. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш предупреди, че сме на път да отчетем петте най-горещи години в историята за периода от 2015 г. до 2019 г. За съжаление на този етап климатичните антирекорди стават ежемесечно явление.  

Юни беше най-горещият юни в историята, а май беше четвъртият най-горещ май. Нивата на СО2 са най-високи от появата на човечеството, така че ако се запазят тези темпове, 2019 г. може да влезе в топ 3 на най-горещите години.

Виж още: Учени са близо до създаване на точен 3D модел на Млечния път (ВИДЕО)