Google започва да премахва така нареченото отмъстително порно (revenge porn) от неговите резултати от търсенето, ограничавайки достъпа до порнографски изображения и видео, които се споделят без съгласието на субектите, участващи в тях. "В следващите седмици" Google ще отвори уеб форма, която ще позволи на хората да поискат отстраняването на резултатите им, показващи голи или открито сексуални ситуации, които те не са съгласни да са публикувани в интернет. Това е важна промяна в политиката на Google, която може да ограничи щетите, нанесени от „отмъстителното порно“, което е изключително трудно да се спре чрез законови средства.

"Снимките от отмъстителното порно са силно лични и емоционално вредни и служат само за нанасяне на щети на жертвите - предимно жени", пишат в своя блог Google. Въпреки че Google очевидно не може да изтрие тези снимки от интернет, търсачката е толкова съществена част от живота на повечето хора в интернет, че тази политика е в състояние да направи драматична промяна в казуса с „отмъстителното порно“. Google отбелязва, че тя е за създаване на "тясна и ограничена политика" за тези премествания, подобно на това, което вече използва за отстраняване на публикуваните номера на банкови сметки и подписи.

За съжаление всъщност изтриването на отмъстителното порно от интернет и преследването на тези, които го публикуват, остава доста трудна задача. Въпреки това държавите все повече преминават към неговите забрани, а през февруари Калифорния стана първият щат, който преследва участници в разпространението. Великобритания също има закон срещу разпространение на отмъстително порно. В допълнение новата политика на Google започва да се разпространява в интернет.

 

Прочетете още: Google вече показва хранителна информация за ресторанти за бързо хранене