Европейският съюз обмисля изискване, според което американци и канадци ще трябва да кандидатстват за визи, дори ако искат да дойдат за кратка почивка в Европа.

Но защо се налага това? Европейски представители казват, че може да се прекрати програмата за премахване на визите за САЩ и Канада, тъй като те все още изискват гражданите на някои страни от ЕС да кандидатстват за визи.

Докато американците и канадците се нуждаят единствено от паспорт при посещение на ЕС, посетителите на САЩ, които идват от Полша, Хърватска, Кипър, България и Румъния се нуждаят от виза. Румънците и българите също се нуждаят от визи за Канада.

"Целта тук е да се постигне пълно премахване на визите за гражданите на всички страни членки и това е приоритет за Европейския съюз", заяви Мина Андреева, говорител на Европейската комисия.

Правителството на САЩ заяви, че въпросните страни все още не са изпълнени изискванията за нейната програма отмяна на визовия режим. "Ние поддържаме открит диалог с всяка от тези страни за изискванията на програмата и как всяка една от петте страни се развива", заяви служител на Държавния департамент на САЩ.

Визовата политика на Канада също не се основава на реципрочност. "Канада трябва да се увери, че страните изпълняват критериите за освобождаване от визи", заяви говорител на Министерство на имиграцията, бежанците и гражданството на Канада.

Съгласно правилата на ЕС Европейската комисия трябва да предложи реципрочни визови изисквания за страните, които не позволяват безвизов режим за пътуване за гражданите на ЕС, две години след като е била уведомена за ситуацията.

Този срок ще изтече във вторник. Комисията ще обсъди въпроса на среща следващата седмица. Ако реши да продължи напред с промяната, тя ще влезе в сила след четири месеца - при условие че по-голямата част от страните - членки на ЕС и Европейския парламент, са съгласни.

Американците все още ще могат да пътуват без визи до Ирландия и Обединеното кралство, единствените две държави членки, които са се отказали от общата визова политика на ЕС.

Граждани на 38 страни могат да пътуват до САЩ безвизово. Това включва 23 страни от Европейския съюз, Австралия, Андора, Норвегия, Австралия, Исландия, Сан Марино, Сингапур, Япония, Чили, Лихтенщайн, Южна Корея, Швейцария, Монако, Тайван и Нова Зеландия.

 

Прочетете и това: Глобалните емисии на парникови газове с тенденция за спад на годишна база