Автономните автомобили определено ще направят пътищата по-безопасни и ще намалят трафика, с който трябва да се справяме всеки ден. Но автономното бъдеще включва и автономни камиони, които ще доставят стоки навсякъде.

Камиони на 12 различни производителя наскоро са завършили European Truck Platooning Challenge, като по време на това предизвикателство те са се управлявали самостоятелно.

Камионите са стартирали от бази в три различни европейски държави, като всеки един от тях е приключил пътуването си в Ротердам, Холандия, на 6 април. Една част от камионите с марка Scania са пропътували над 2000 км и са пресекли четири различни граници по време на теста.

Събитието бе организирано от холандското правителство. Platooning-ът представлява верига от автономно движещи се камиони, следващи се един друг. От това има големи ползи за компаниите, които могат да намалят разходите си за гориво с до 15 процента. Също така се намалява и рискът от инциденти, свързани с човешка грешка.

Но пред Platooning-а с големи камиони има някои регулаторни пречки, които трябва да се отстранят. Товарните автомобили от различни производители използват различни Wi-Fi системи и не биха могли да се следват взаимно. Освен това всяка държава има различни стандарти, на които трябва да отговарят камионите.

Вижте и видеото, което е с продължителност 1 час и 13 минути.

 

 

Прочетете и това: Тази невероятна дървена кола на Toyota е създадена да издържи десетилетия