Чатботът с изкуствен интелект на Илон Мъск официално стартира в X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter.

Конкурентът на ChatGPT на OpenAI, зад който стои милиардерът, е достъпен само за плащащите абонати на X Premium Plus в САЩ.

Мъск, който беше ранен инвеститор в OpenAI, стартира своята конкурентна компания за изкуствен интелект xAI през март тази година. Компанията твърди, че целта ѝ е "да разбере истинската природа на Вселената".

По-рано той описа Grok като притежаващ "бунтарска жилка" и "остроумие" и каза, че чатботът отговаря на "пикантни въпроси, които се отхвърлят от повечето други системи за ИИ".

Една от функциите е да бъдете "критикувани" на базата на последните ви публикации в X. Grok ще използва цветист език, когато му бъде казано да бъде "вулгарен", което няма да се случи в конкурентните на Google Bard или ChatGPT.

За разлика от конкурентите си чатботове Grok отговаря на въпроси въз основа на по-скорошни заглавия. Но той все още може да халюцинира, което означава, че може да измисля факти в отговорите си.

Други потребители заявиха, че чатботът не трябва да се оценява само по лековатата му реторика и е "сериозна" платформа за изкуствен интелект, която може да отговаря на образователни въпроси. Чатботът е обучен на базата на данни от интернет до третото тримесечие на 2023 г. и човешки асистенти.

Ботът е създаден по модела на научнофантастичния роман "Пътеводител на галактическия стопаджия" и затова е "предназначен да отговаря на почти всичко", заяви xAI в свое изявление. Когато му се задават прости математически уравнения, той отговаря дръзко и по-човешки, а когато му се задават може би по-опасни въпроси, като например как да се направи кокаин, той не дава съвет.

По-рано Мъск заяви, че отговорите на Grok са били ограничени до информация, която вече е била публично достъпна в интернет и която може да бъде намерена с обикновено търсене онлайн.

Снимка: Unsplash

Виж още: Бъдещите ANC слушалки може да ви позволят да изберете кои звуци от реалния свят да филтрирате