AI е полезен не само за писане на курсови работи или финансови обяснения, но и за спасяване на човешки животи в областта на медицината. На годишното здравно събитие The Check Up, Google обяви партньорства, свързани с изкуствен интелект, за отчитане на ултразвук, медицински езикови модели и лечение на рак - области, в които технологията може един ден да послужи като сила за добро.

Google смята, че AI е от решаващо значение за разчитането на ултразвукови устройства в региони без достатъчно обучени специалисти. Въпреки че сензорите са по-достъпни от всякога, те изискват експерти, които да извършват прегледи и да тълкуват изображенията. Моделите с AI на компанията биха могли да помогнат за опростяването на този процес, като идентифицират данни като ранно откриване на рак на гърдата и гестационна възраст при бъдещите майки. За да помогне това да стане реалност, гигантът в търсенето си партнира с кенийската организация с нестопанска цел Jacaranda Health за проучване на ултразвукови процедури, базирани на AI, за майки и бебета в държавни болници. "Чрез това партньорство ще проведем проучвателно изследване, за да разберем настоящия подход към предоставянето на ултразвук в Кения и да проучим как новите инструменти на AI могат да подпомогнат ултразвуковото лечение на бременни жени в точката на обслужване", заявиха в публикация в блога си днес Грег Корадо, ръководител на отдела за AI в Google Health, и Йоси Матиас, вицепрезидент по инженерните въпроси.

Компанията работи и с болницата Chang Gung Memorial Hospital в Тайван, за да проучи как AI може да открива рак на гърдата чрез ултразвук като алтернатива на мамографиите, които имат ограничена достъпност в регионите с по-ниски ресурси. Мамограмите също така могат да бъдат по-малко ефективни в популации с по-висока плътност на гърдите.

В други области Google твърди, че големият езиков модел (LLM), насочен към медицината, се е подобрил значително. Med-PaLM 2, следващото поколение LLM за здравеопазването на компанията, наскоро постигна 85% резултати при въпроси от медицински изпити на ниво лекар - 18% подобрение в сравнение с резултатите на предишната версия. "Този модел не само отговаря точно на въпроси с избор между няколко отговора и въпроси с отворен отговор, но също така предоставя обосновка и оценява собствените си отговори", казват Корадо и Матиас.

Въпреки това не очаквайте скоро бот, подобен на ChatGPT, да замени вашия лекар, тъй като Google предупреждава, че технологията все още не е готова за работа в реални условия. Например при оценка на критерии като научна фактология, прецизност, медицински консенсус, аргументация, пристрастност и вреда са установени "значителни пропуски" при отговорите на медицински въпроси. Корадо и Матиас отбелязват: "Очакваме с нетърпение да работим с изследователите и световната медицинска общност, за да отстраним тези пропуски и да разберем как тази технология може да помогне за подобряване на предоставянето на здравни услуги".

Google също така си партнира с клиниката "Майо", за да проучи ролята на AI в планирането на радиотерапия за лечение на рак. Изследването се фокусира върху намаляването на досадните и отнемащи време стъпки от процеса на радиотерапия - най-вече "контурирането". Тази техника изисква от лекарите да начертаят линии на компютърната томография, за да отделят раковите зони от близките здрави тъкани, които радиацията може да увреди - процес, който може да отнеме до седем часа за един пациент. Компанията заявява, че скоро ще публикува резултатите от тригодишното проучване, като в същото време формализира споразумение с клиниката "Майо" за проучване на повече изследвания, базирани на радиотерапията, модели на изкуствен интелект и търговски приложения.

И накрая, Google вижда AI като помощник при рентгеновия скрининг на гръдния кош за туберкулоза. Компанията си партнира с организация, базирана на AI, за да направи задвижваните от AI прегледи за туберкулоза широко достъпни в Африка на юг от Сахара. Нейните партньори са поели ангажимент да дарят 100 000 безплатни прегледа, за да помогнат за ранното откриване на туберкулозата и осигуряване на ранно лечение, за да се намали нейното разпространение.

Снимка: Unsplash

Виж още: Това са позициите, застрашени най-много от възхода на AI