Шумопотискането на слушалките е чудесно, когато искате да блокирате всичкия шум около вас. Но какво да кажем за случаите, когато искате да чуете определени звуци? Режими като Ambient Sound (Околен звук) на Sony WF-1000XM5 ви позволяват да чувате заобикалящата ви среда, но и да пропускате всичко. Нова технология, предназначена за слушалки, скоро ще ви позволи да избирате кои звуци от заобикалящата ви среда да чувате.

Изследователи от Вашингтонския университет в момента работят върху алгоритми за дълбоко обучение, които ще позволят на потребителите на слушалки да избират кои звуци да чуват в реално време. Наречена "семантично чуване", технологията на слушалките ще улавя звука и ще го изпраща към свързания телефон, за да отмени всички звуци от околната среда с изключение на тези, които сте избрали.

Изглежда, че функцията ще работи или чрез гласова команда, или чрез приложение за смартфон. Когато бъде активирана, потребителите ще могат да избират измежду 20 класа звуци, някои от които включват бебешки плач, сирени, говор, птичe чуруликане и др.

Създаването на такъв изкуствен интелект, който да може да подрежда тези звуци бързо и точно, не е лесно. Както обяснява старшият автор и професор в Училището по компютърни науки и инженерство "Пол Г. Алън" в Университета на Англия Шиам Голакота:

"Предизвикателството се състои в това, че звуците, които потребителите на слушалки чуват, трябва да се синхронизират с визуалните им сетива. Не може да чувате гласа на някого две секунди след като ви е говорил. Това означава, че невронните алгоритми трябва да обработват звуците за по-малко от една стотна от секундата".

Бързината, с която трябва да се извършва тази обработка, означава също, че семантичното изслушване не може да се осъществи чрез облака. За да може функцията да работи по предназначение, обработката трябва да се извършва на устройство, като например свързания телефон. Тъй като звуците достигат до ухото по различно време, технологията трябва да отчита и закъсненията.

Досега семантичното чуване е тествано в офиси, улици и паркове. Като цяло функцията е успешна, но според съобщенията тя изпитва трудности при звуци, които имат общи свойства. Например изкуственият интелект е имал затруднения при отделянето на вокална музика от реч. Повече обучение върху реални данни обаче може да подобри това.

Изследователите са представили своите констатации и планират в бъдеще да създадат комерсиална версия на функцията. Изглежда обаче, че няма точен график за това кога ще настъпи този ден. Какво мислите за това, че семантичното чуване може да се появи в бъдещите ви ANC слушалки?

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple работи по собствени батерии, които ще дебютират през 2025