С вчерашна дата Lenovo сподели промоционално видео на предполагаемия сгъваем Motorola RAZR. Макар 30-секундният тийзър да бе споделен с журналисти по време на групово интервю и на него ясно да личеше логото на Lenovo, оказва се, че компанията е използвала видео на фен, което е представила като собствена продукция. Кадрите, които Lenovo пуска, всъщност са направени от рендър, създаден от YouTube потребителя Уакар Кан. Според Кан той не е дал разрешение на Lenovo да използва създадените от него образи на концепцията.

Клипът изглежда е сглобен от редица визуализации, които за първи път бяха показани във видеото, озаглавено „Motorola RAZR 2019 – Introduction & First Look!“, качено от Кан в YouTube на 9 февруари тази година. Много от изображенията във видеото на Lenovo са идентични с тези, които се появяват в това на Кан, и дори изглежда, че водният знак на Кан все още присъства в кадрите, споделени от Lenovo. Видеото на Lenovo обаче завършва с логото на компанията, което го прави да изглежда като официален продукт.

Виж още: Япония с генерален телефонен проблем

Въпреки че марката на Lenovo се появява на кадрите, Кан потвърди, че не е бил потърсен от компанията по отношение на рендерите. „Използваха го без мое разрешение. Не знам какво се случва“, коментира той в Twitter.

За момента не е ясно дали всъщност ще има сгъваем Motorola RAZR. Патент за такова устройство се появи по-рано тази година и това породи спекулации, че телефонът може да се появи в близко бъдеще. Използването на фенски кадри обаче ни кара да се замислим дали сгъваемият RAZR наистина реален или компанията просто се радва на малко безплатно внимание от хора, носталгично настроени към любимия телефон.