Япония планира да пусне 10-милиардa 14-цифрени телефонни номера до 2021 г. в отговор на нарастващите опасения, че страната може да изчерпи своите 11-цифрени телефонни номера до 2022 г. Навлизането на IoT устройства (които изискват собствен телефонен номер в Япония) почти е изчерпал наличните 11-цифрени телефонни номера на страната, пуснати в оборот за тази цел, съобщава The Japan Times. Очаква се внедряването на 5G в Япония през 2020 г. също да усложни ситуацията със свободните телефонни номера.

Предложението на японското министерство на телекомуникациите за пускане в употреба на 14-цифрените номера бе прието от трите големи мобилни оператора в страната: NTT Docomo Inc., KDDI Corp. и SoftBank Corp. В момента 11-цифрени номера, започващи с „090“, „080“ и „070“ в Япония се използват за мобилни телефони. Още през 2017 г. бяха пуснаха 80 милиона 11-цифрени номера, започващи с „020“, за IoT устройства, половината от които вече са заявени.

Япония вероятно няма да бъде единствената страна, която се сблъсква с проблема. Миналата година броят на IoT устройствата в света надхвърли броя на мобилните телефони. От 2008 г. на планетата има повече свързани устройства отколкото хора, а прогнозите са, че до 2020 г. в световен мащаб ще има над 50 милиарда свързани устройства.

10- и 11-цифровите номера са станали норма в Северна Америка от края на 90-те години, което съвпада с появата на интернет и мобилните телефони. Още през 2001 г. "Ню Йорк таймс" дори се оплака от нарастването на опасността от "изчерпването на номерата" поради това, че жителите на Ню Йорк се нуждят от код само за да наберат съседите си. Като се има предвид, че в последно време Instagram и Facebook профилите до голяма степен са заменили телефонните номерата за сегашните младежи изглежда, че сме избегнали изчерпването на номерата - поне засега.

Виж още: От супергерой, Железният човек става рекламно лице на OnePlus 7 Pro (ВИДЕО)